Mniszek to nie tylko piękny temat na akwarelę, ale przede wszystkim jedno z ziół, po które regularnie sięgam.

Mniszek, a właściwie jego korzeń, posiada fantastyczne właściwości oczyszczające i wspomagające trawienie. Ma jednak jedną wadę – smak. Naparu z korzeni mniszka samego w sobie nie jestem w stanie wypić. Nie polecam też próbować, żebyście się nie zrazili. Za to mogę polecić ciekawą mieszankę zielarską na oczyszczenie i wzmocnienie układu trawiennego, którą możecie zrobić sami. W składzie znajdziecie nie tylko mniszek, ale wiele innych drogocennych ziół. Ich mieszanka jest intensywna, lekko gorzka, ale z nutą słodyczy (od lukrecji). Można ją pić okresowo – przez np. kilka tygodni, a następnie spróbować innej. Skład jest podany proporcjonalnie – 1 oznacza jedną objętość naczynia, jakim odmierzacie zioło przed zmieleniem. Po odmierzeniu odpowiedniej objętości, susz mielimy (doskonale sprawdza się tu młynek elektryczny do kawy), a następnie łączymy zmielone składniki w mieszankę. Dokładnie mieszamy, do przechowania idealnie nadaje się słoik. Zaparzamy 1 łyżkę mieszanki przez 8-10 minut pod przykryciem. Pijemy codziennie 2-3 szklanki naparu. Rano najlepiej na czczo, wieczorem nie przed samym snem, bo działa lekko moczopędnie.

Składniki ziołowe na mieszankę (do kupienia jako susz)Objętość (u mnie – duży kieliszek)
Korzeń Mniszka Lekarskiego1
Arcydzięgiel1
Ruta ziele2
Serdecznik ziele3
Liść orzecha włoskiego1
Czarci pazur1
Liść babki lancetowatej2
Rumianek1
Lukrecja1

Wszystkie składniki dostaniecie np. w internetowych sklepach zielarskich. Ja osobiście polecam Dary Podlasia. Oczywiście, jeśli jakiegoś zioła nie lubicie, nie możecie spożywać lub nie możecie dostać – można je pominąć. Trzeba jednak pamiętać, że modyfikacja mieszanki wpłynie na jej smak. Niektóre ze składników mają bardzo intensywny aromat i lepiej smakują w „towarzystwie” innych ziół. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jak mieszanka będzie smakowała np. przy zastosowaniu tylko połowy składników.